Skador inom fotboll

Vanliga fotbollsskador

Man kan inte komma ifrån att fotboll är en av de sporter som ligger i topp när det kommer till antalet skadade utövare varje år. Förvisso är skadorna sällan särskilt allvarliga, men det är trots allt kroppsskador. Men vilka är de vanligast förekommande skadorna inom just fotboll?

Knäskador

När det gäller fotboll är skador på knäna de allra vanligast förekommande. Det beror på att knäna utsätts för hård belastning när man springer, står på knä, ramlar och gör plötsliga svängningar. Skadorna kan vara allt från lindriga inflammationer till trasiga menisker och brustna korsband som kräver operation.

Hamstring-skador

I fotboll utsätts benen för mycket belastning och fysisk stress. I just den här sporten är skador på hamstringen alltså mycket vanliga. Det handlar om att försöka bygga upp musklerna försiktigt i området även efter en skada, och det finns inte direkt något sätt att förhindra att skadorna sker.

Olika överbelastningar

Inom fotboll springer man en hel del. Det gör att benens muskler lätt kan överbelastas. Det kan ske oavsett om man är nybörjare eller har tränat under flera år och man kan inte direkt förhindra att det sker. I någon mån kan lättare träning vara ett sätt, men ofta kan man då inte utvecklas inom sporten.

Stukningar

De vanliga stukningarna av fotleder och handleder ska inte heller glömmas bort. De utvecklas lätt och kan göra rejält ont. Ibland kan det också ta flera månader innan styrkan i den drabbade leden byggs upp igen och det kan under den tiden krävas att man tränar mycket försiktigt.

bard