Skador inom fotboll

Träna när man inte mår bra

Det är inte allt för sällan man som fotbollsspelare eller idrottare kan känna att man har ont i en eller flera olika delar av kroppen. Det kan antingen vara smärtor i benen, sår efter ett fall eller något helt annat. Det kanske är en smärta som man vet var den kommer ifrån och om den är bedömd som ofarlig av en läkare kan man ofta fortsätta träna. En av de allra vanligaste typerna av smärtor att drabbas av är träningsvärk. Det är mycket vanligt om man inte har tränat på ett tag. Om man har haft uppehåll över ett lov eller liknande kan träningsvärken komma som ett brev på posten om man tränar på som vanligt. Det gäller också att värma upp ordentligt innan spelet börjar. Annars är risken att få träningsvärk ännu större. Ofta kan en spelare som har träningsvärk spela fotboll även om det är bra att ta det lite lugnare innan musklerna värmts upp. Ofta kan värken lindras när musklerna rör på sig.

Om smärtan kommer under träning

Ibland har man inte ont någonstans när man börjar spela fotboll. Det kan dock vara så att man plötsligt drabbas av smärta. Om så sker kan det vara klokt att ta det lugnt i 15-20 minuter innan man börjar spela igen. Under de här minuterna bör man känna efter om smärtan blir bättre eller värre. Om smärtan sitter kvar kan det vara bra att ta det lugnt lite längre. Om den fortfarande är kvar bör man sluta träna för dagen.

Träna efter en långvarig skada

Det kan ibland vara så att man skadas och inte kan träna på ett längre tag. När man sedan vill börja spela fotboll igen är det bra om man tar det försiktigt. Om skadan varit allvarlig är det alltid bra att få klartecken av sin läkare innan man börjar spela igen. Det finns annars en risk att skadan blir värre eller kanske rent av kommer tillbaka. Många gånger kan man känna av lite smärta ett bra tag efter att eventuell behandling avslutats, men smärtan ska ligga på en uthärdlig nivå. Om så inte är fallet och om smärtan inte ger med sig bör man sluta spela och kontakta sin läkare igen. Det kan behövas mer eller annan behandling för att bli bra.

bard