Uncategorised

Lionel Messi – den stora skyttekungen

En modernare version av Maradonna återfinns i Lionel Messi, som föddes i Argentina 1987. Han föddes med en hormonsjukdom som gjorde det svårt för kroppen att växa och fick behandlas sedan tidiga barnår för detta. Messi var vi 13 års ålder bara 137 cm men då familjen flyttade till Barcelona, erbjöd sig storklubben FC Barcelona, att stå för den medicinering som krävdes och den unga talangen började även spela för laget.

I A-laget som 17-åring

Messi gjorde en minst sagt snabb karriär inom FC Barcelona och det tog knappt fyra år för honom att flyttas från klubbens U-14 lag, via alla nivåer upp till A-laget där han debuterade vid anmärkningsvärda 17 år. Messi blev snabbt ordinarie spelare men hade skadefyllda första säsonger i klubben. Han började räknas som en av världens absolut bästa spelare och den 16:e januari, gjorde Messi i Barcelonatröjan sitt 100:e mål för klubben. Den som vill hinna se en av de största spelarna spela i Barcelonatröjan får skynda sig. Ett fördelaktigt privatlån hos zmarta kan vara ett alternativ för att finansiera en resa för att uppleva en av de största.

Målrekord

Messi som gjorde sig känd, precis som sin föregångare Maradonna, för snabba dribblingar och spelförståelse, sprängde många målrekord under första halvan av 2010-talet. Bland annat rekordet på 91 mål under ett kalenderår och hamnade på ett målgenomsnitt på 1,53 mål per match. Messi skaffade även spanskt medborgarskap då regler från EU satte käppar i hjulet då kontraktet med FC Barcelona skulle förlängas, men han har alltid valt att spela för sitt ursprungsland Argentina vid världsmästerskapen. Nyligen blev det känt att FC Barcelona erbjudit Messi ett livstidskontrakt, för att säkerställa att han tillhör klubben hela karriären ut. Hans nuvarande kontrakt löper ut 2021 och han har i skrivande stund spelat 676 matcher för klubben och är klubben främsta målgörare någonsin med (just nu) 594 mål.

Större än Maradonna

I hemlandet Argentina går åsikterna isär, vem av Maradonna och Messi som är den främste fotbollsspelaren i världen. Att den främste spelaren är Argentinare, råder det dock ingen tvekan om bland landets fotbollstokiga befolkning. För yngre generationer som inte vuxit upp med Maradonna är det Messi som är den stora ikonen.

Fantastiskt facit

Även om det är omöjligt att säga vem som är tidernas största spelare, eller ens vem som är den bästa just nu, så har verkligen Messi en talande statistik som ingen annan. Exempelvis har han tagit hem priset ”Ballon d’Or” hela fyra gånger vilket är rekord. Priset delas varje år ut till världens för stunden bästa spelare. Han har flertalet titlar i olika skytteligor men vad han inte har är ett VM-guld. Messi har meddelat att han inte längre kommer ställa upp i landslaget och den nu snart 33-åriga spelaren börjar se slutet på sin karriär. Han kommer dock inte pensioneras som fattig. Messis förmögenhet har tack vare löner och sponsoravtal inom fotbollen beräknats till omkring motsvarande 730 miljoner kronor.

bard