Fakta om fotboll

Fotbollens historia

Fotbollen har faktiskt en relativt lång historia. Den är många gånger längre än vad människor kan tro.

Det är svårt att säga exakt när fotboll som sport kom till, men bollar och att leka med dem har under flera hundra års tid varit en populär lek, och det ses också som den allra äldsta leken. Man har funnit dokument i Kina från 400-talet före Kristus och de här dokumenten visar på att något liknande fotboll fanns redan då. Spelet skedde med två mål, bollen var av läder och hade fjädrar i sig och det var två lag som mötte varandra under varje match. Den här typen av spel kallades för Cuju men den dog ut under 1600-talet.

Man kan inte heller bortse från att det i Frankrike omkring 1300-talet faktiskt kom en lag som förbjöd fotboll. Det var kung Filip den Långe som förbjöd sporten och det tog inte lång tid innan spelet också förbjöds i England eftersom kungen där var emot att bågskyttet fick allt mindre tid. Än i dag kallas fotboll calcio på italienska och det är inte så konstigt med tanke på att sporten har funnits där sedan 1400-talet.

Fotbollen har utvecklats och spridits mycket snabbt. Det kommer nya regler varje år och fler och fler fotbollsvarianter dyker upp. Även i små byar startas fotbollsklubbar upp som bjuder in både vuxna och barn till spel. Det har också blivit betydligt billigare att träna fotboll än vad det varit tidigare.

I och med att det i dag går att betta på fotboll har sportens status höjts en hel del. I dag finns det stora pengar att vinna så länge man satsar rätt.

bard