Fotboll och barn

Få barn och unga intresserade

Fotboll är en av alla de sporter som de allra flesta först kommer i kontakt med när skolan ordnar idrottslektioner. Att passa en fotboll eller skjuta mot ett mål sker ofta under lek, men regler och annat läggs först in på lektionerna.

Just skolidrott är en sak som är mycket omdiskuterat, Vissa gillar den, andra inte. Om man inte gillar skolans idrott är det också stor risk att man inte kommer att gilla fotboll eller det som görs på lektionen. När ett barn tröttnar på idrott kan det vara dags att agera. Ofta är det en förälder som först måste göra något. Kanske kan man kontakta skolan för att se till att idrotten förändras, Det är också viktigt att man samtalar med barnet och ser till att det förstår att idrott och fotboll inte är något som behöver vara tråkigt, enformigt eller liknande.

Även som fotbollstränare för ett barn- eller ungdomslag kan det vara viktigt att berömma alla de som deltar i träningar och tävlingar. Ibland kan det nämligen vara så att lusten att spela försvinner. Då är det viktigt att man tar sig tid att tala med barnet och berätta att det är helt normalt att känna att man inte vill träna eller tävla ett tag. Allt som oftast brukar det dock gå över, men det kan vara bra att tänka på anledningen till att lusten inte finns där. Ibland kan det finnas bakomliggande orsaker som smärta, mobbning eller något annat som gör att träningen inte längre känns rolig.

Det är också viktigt att tänka på att det ska vara roligt att spela fotboll. Det ska inte bara vara vinster i tävlingar som räknas. Det gäller att variera rolig träning med spännande tävlingar för att alla ska ha glädje av fotboll som sport och idrott.

bard