Uncategorised

Ansträngningen som krävs för att ha en chans att bli fotbollsproffs

Vi är många människor runt om i världen och även i Sverige som spelar fotboll, oavsett om det handlar om barnnivå, elitnivå, oldboys eller korpen. Av alla de miljoner spelare i världen är det endast en bråkdel som lyckas ta sig så långt som till landslag eller stora klubblag som får vinna ligor och turneringar i stort sett varje år.

Vad krävs för att lyckas inom fotbollen?

Det är otroligt många faktorer som spelar in huruvida man lyckas nå den absoluta toppen. Träning, kost och sömn är några faktorer som spelar in, och i vissa fall kan även genetik påverka i viss grad. Övriga faktorer såsom talang, ha duktiga tränare och tur spelar även in. Man kan vara jätteduktig utan att bli upptäckt av en större klubb, vilket gör att man stannar av i utvecklingen.

Det kan även vara bra att testa på olika sporter när man är liten, då man tränar på andra saker än i fotbollen. Skulle man exempel även träna brottning så är det mycket styrketräning och smidighetsträning som man kan ha stor nytta av när man sedan ska ta sig förbi eller stoppa motståndare på fotbollsplanen.

Vill man bli starkare kan man även ut och springa med viktvästar som gör att löpningen blir tyngre samtidigt som träningen blir mer effektiv. Det finns många olika sätt att utföra alternativ träning på och det är i stort sätt bara du själv som sätter gränserna.

Som ovan nämnt är även kost och sömn viktiga faktorer för att kunna lyckas inom fotbollen. Tränar man ofta är det viktigt att fylla på med mycket vätska och mat så att kroppen kan få i sig alla de näringsämnen, vitaminer och mineraler som behövs för att den ska kunna återhämta sig så snabbt som möjligt inför nästa träning. Även sömnen är viktig. Sover man får lite så tappar man fokus och koncentrationsförmågan försämras. Det i sin tur leder till att man inte kan prestera på topp och därmed kan man säga farväl till alla chanser att nå den yttersta eliten. Man måste vara väldigt noggrann med allt man gör och man bör därför sova minst 7-8 timmar per natt så att kroppen kan återhämta sig både fysiskt och psykiskt.

Inga garantier

Även om man skulle sköta allt ovanstående punkter till perfektion, så finns det givetvis inga garantier för att man blir en toppspelare inom fotbollen, men man ger åtminstone sig själv de bästa möjliga förutsättningarna för att lyckas. Men det gäller som sagt även att ha lite tur och exempelvis prestera bra i matcher där scouter från andra klubbar finns på plats. Det gäller även att ha tur i den bemärkelsen att man slipper allvarliga skador under de perioder då man utvecklas som mest inom fotbollen.

bard